Autismisäätiö AUTISMISÄÄTIÖ SR, JÄMSÄNKATU 2, 00520 HELSINKI P. 044 765 4300, INFO@AUTISMISAATIO.FI
 • Keppuli
 • Keppuli
 • Keppuli
 • Keppuli

AJANKOHTAISTA

 • Sisäministeri Paula Risikko toivoo Autismisäätiön määrittävän palvelutoiminnan valtakunnalliset laatukriteerit

  Autismisäätiö kutsui sisäministeri Paula Risikon vieraakseen Seinäjoen toimipisteille keskustelemaan sotesta ja autismin kirjon ihmisten yhteiskunnallisesta asemasta. Tapaamiseen osallistui Autismisäätiön toimitusjohtaja Ritva Ulanderin ja palvelutoiminnan päällikkö Carita Tammirannan lisäksi henkilökuntaa Seinäjoen yksiköistä.

  Lue lisää >>


 • Osallisuutta, hyvinvointia ja vaikuttamista Keppulikuulla

  Autismitietoisuuden kuukautta, huhtikuuta, juhlittiin 2016 ensimmäistä kertaa nimellä Keppulikuu. Keppulikuu tarjosi autismin kirjon ihmisille ja heidän läheisilleen mahdollisuuden vaikuttamiseen ja osallisuuteen.

  Lue lisää >>


 • Autismisäätiö osallistui SuomiAreenaan Porissa

  SuomiAreena on yhteiskunnallinen tapahtuma, jossa järjestettiin tänä vuonna noin 170 keskustelutilaisuutta. Vuoden 2016 SuomiAreenan teemana oli suomalainen työ ja kansalaisjärjestötoiminta.

  Lue lisää >>


 • Autism Film Festival 2017

  Autismisäätiö järjestää Autism Film Festivalin Kino Sherylissä 22.-23.4.2017.

  Lue lisää >>


 • Osallisuutta, hyvinvointia ja vaikuttamista Keppulikuulla

  Keppulikuu on autismin kirjon ihmisten kuukausi

   

  Autismitietoisuuden kuukautta, huhtikuuta, juhlittiin 2016 ensimmäistä kertaa nimellä Keppulikuu. Keppulikuu tarjosi autismin kirjon ihmisille ja heidän läheisilleen mahdollisuuden vaikuttamiseen ja osallisuuteen.

  Keppulikuu alkoi juhlavasti autismin kirjon ihmisten kunniaksi Finlandia-talossa järjestetyllä Keppuligaalalla.  Peter Nymanin juontamassa gaalassa nähtiin tunnettuja esiintyjiä, kuten Emma Salokoski ja Lucas. Paikalla oli myös sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä, joka piti juhlassa koskettavan puheen. Mäntylän viesti oli, että autismin kirjon ihmisten asia on kuultu ja sen eteen tehdään paljon työtä myös päättäjien taholla.

  Autismitietoisuuden päivänä järjestettiin myös kansainvälinen Light It Up Blue –kampanja, jonka aikana maailmalla valaistiin merkittäviä rakennuksia sinisiksi autismitietoisuuden lisäämiseksi. Suomessa tapahtumaan osallistuivat mm. Lahden Energia, Finlandia-talo Helsingissä, Tampere-talo, Jyväskylän kaupunginteatteri, sekä Lakeuden Risti Seinäjoella.

  Keppulikuun tapahtumien aikana autismin kirjon ihmiset tulivat näkyviksi taidenäyttelyiden, musiikin, teatteriesitysten, tapahtumien ja kohtaamisten muodossa. Monet autismin kirjon henkilöt osallistuivat kuukauden toteutukseen tuottamalla taidetta, esityksiä ja tapahtumia. Kuukausi tarjosi mahdollisuuden kertoa omasta elämästään autismin kirjolla ja saada näkyvyyttä omalle tavalleen kokea maailmaa. Tämä lisäsi autismin kirjon ihmisten osallisuutta itseään koskeviin asioihin ja mahdollisti kohtaamisia erilaisten ihmisten välillä.

  Autismitietoa, elokuvia ja kohtaamisia

   

  Keppulikuun aikana järjestimme seminaareja ja toritapahtumia, jossa tavoitimme runsaasti erilaisia ihmisiä taustasta riippumatta. Tapahtumissa oli mahdollisuus kohdata autismin kirjon henkilöitä, asiantuntijoita ja saada tietoa autismin kirjosta sekä kohderyhmälle suunnatuista palveluista. Ihmiset ottivat mielellään vastaan tietoa ja kohtaamiset arkisissa ympäristöissä mursivat ennakkoluuloja autismin kirjoa kohtaan.

  Suurinta medianäkyvyyttä sai tiedekeskus Heurekassa järjestetty Autismielokuvafestivaali, joka keräsi yli 1000 kävijää. Festivaalilla nähtiin erilaisia autismia käsitteleviä elokuvia ympäri maailman ja kuultiin autismin kirjon henkilön Orjo Pättiniemen puhe. Elokuvafestivaali tavoitti runsaasti myös sellaisia katsojia, joilla ei ollut omakohtaista kokemusta autismista ja levitti näin autismiymmärrystä elokuvan keinoin.

  Yhteiskunnallista vaikuttamista

   

  Keppulikuussa edistettiin merkittävästi autismiymmärrystä myös yhteiskunnallisella tasolla. Kansallismuseossa järjestettiin 22.4.2016 Peter Nymanin juontama paneelikeskustelu palveluntuottamisen tulevaisuudesta. Keskustelemaan oli saapunut THL:n kehittämispäällikkö Päivi Nurmi-Koikkalainen, työ- ja elinkeinoministeriön ylitarkastaja Patrik Tötterman, sote-juridiikkaan erikoistunut juristi Susanna Lehti, psykiatrian ja neurologian erikoislääkäri Pekka Tani, Diakonissalaitoksen johtaja Olli Holmström, Helsingin kaupungin johtava työvalmentaja Nina Sohlberg-Ahlgren, Seinäjoen apulaiskaupunginjohtaja Harri Jokiranta, Kelan asiantuntijalääkäri Tiina Suomela-Markkanen, Kotkan kaupungin sosiaalijohtaja Heli Sahala, sekä Autismisäätiön toimitusjohtaja Ritva Ulander. Asiantuntijoiden lisäksi myös yleisö osallistui keskusteluun aktiivisesti ja sai mahdollisuuden kysyä päättäjiltä ja asiantuntijoilta mieltään askarruttavia asioita. Keskustelussa nousi vahvasti esiin huoli autismin kirjon henkilöiden asemasta ja tasa-arvoisesta kohtelusta, sekä kokemus ammattihenkilöstön ja omaisten kokemasta voimattomuudesta. Tilaisuus tarjosi asiantuntijoille tilaisuuden jakaa ajatuksia ja saada uusia näkökulmia muilta asiantuntijoilta. Paneelikeskustelun lopuksi jokainen osanottaja teki lupauksen, millä tavoin he edistävät autismin kirjon ihmisten hyvinvointia tulevaisuudessa. Lupaukset käsittelivät autismiymmärryksen lisäämistä ja autismin kirjon ihmisten tunnistamista omaksi ryhmäkseen mm. lastensuojelussa, palveluketjuissa ja lainsäädännössä.

  Seminaariin saapui luennoimaan Belgialaisen Autisme Centraalen apulaisjohtaja, Peter Vermeulen. Vermeulenin luennot sisälsivät uusinta tietoa autismista ja antoivat kuulijoille runsaasti välineitä autismiystävälliseen kommunikaatioon. Seminaariin osallistui runsaasti ammattilaisia eri aloilta, minkä kautta autismiymmärrys välittyi myös useisiin työyhteisöihin.
  Seminaarin lisäksi Seinäjoella järjestettiin kehittämistapahtuma, johon Seinäjoen apulaiskaupunginjohtaja Harri Jokiranta alusti päivän sote-uudistuskatsauksella.

  Tekoja ja muuttuneita asenteita

  Keppulikuun tapahtumat ilmensivät autismin kirjon henkilöiden potentiaalia. Erilaisten tapahtumien kautta ihmiset saivat käsityksen autismin kirjoon kuuluvien henkilöiden monipuolisuudesta, pystyvyydestä ja luovuudesta. Presidentti Sauli Niinistön ryhtyminen Keppulikuun suojelijaksi sekä ministeri Hanna Mäntylän gaalassa pitämä puhe olivat tärkeitä osoituksia siitä, että Autismisäätiön työ on vaikuttanut ja autismiymmärrys on huomioitu myös päättäjien taholla.


 • Cris af Enehielmista Vuoden Keppuli

  Autismisäätiö nimitti taiteilija Chris Af Enehielmin Vuoden Keppuliksi autismitietoisuuden päivänä 2.4.2016 Finlandia-talolla järjestetyssä Keppuligaalassa.

  Lue lisää >>


 • Tapahtumaviikonloppu - Helsinki

   Kohtaamispaikka Keppulissa tapahtuu.

  Lue lisää >>


 • Light It Up Blue

  Autismisäätiö on mukana haastamassa ja kannustamassa valaisemaan rakennuksia sinisiksi kansainvälisen Light It Up Blue -kampanjan mukaisesti.

  Lue lisää >>


 • Seminaari - Helsinki

  Kansainvälisen seminaarin pääpuhujaksi on kutsuttu alan kärkinimiin lukeutuva Peter Vermeulen. Seminaarin jälkeen järjestetään paneelikeskustelu palveluohjaukseen liittyen.

  Lue lisää >>


 • Huhtikuu on KEPPULIKUU!

  Vuonna 2016 huhtikuuta - eli autismitietoisuuden kuukautta - vietetään ensimmäistä kertaa nimellä Keppulikuu.

  Lue lisää >>


 • Autismielokuvafestivaali - Vantaa

  Ensimmäinen Suomessa järjestettävä autismielokuvafestivaali.

  Lue lisää >>


 • Keppulisoikoon - Seinäjoki

  Joupiskan rytmiriihessä esiintyjänä Antti Railio klo. 18-20

  Lue lisää >>